Sparetips

Faste kostnader

For lenge siden ble jeg spurt om hvordan vår familie håndterer faste kostnader. Nå har jeg endelig fått muligheten til å skrive litt om det.

Alle husholdninger er forskjellige, noen har mindre faste kostnader (både beløp og antall poster), noen har mer. Noen familier betaler hver for seg, men vi har en felleskonto. Selvfølgelig blir det også forskjell om man leier eller eier.

Vi har bestemt oss for å ha en felleskonto hvor vi skal avsette penger når vi får lønn. Vi har gått gjennom vår økonomi og fant ut hva vi trenger å sette av på konto.

Her er oversikten over faste kostnader som vi har hver måned:

 

Det betyr at vi skal avsette ca. kr 36 000 på felleskonto for å dekke kostnader.

Hver post har potensiale til å bli mindre ved å vurdere muligheter til å skifte leverandører (bank/forsikringsselskap/strømselskap/mobil osv.). Nå skal jeg kommentere litt når det gjelder vår økonomi:

  • Vi har terminbeløp på boliglånet kr 23 000, men jeg betaler ekstra hver måned. Selv om det er 100 kroner, er det bedre enn ingenting (som vi sier i Russland: «vanndråper sliter bort en stein»). Det er viktig å sjekke hvilke betingelser har du på lånet, om det går an å bytte bank med bedre rente eller forhandle nåværende rente med oppdatering av boligverdi.
  • Kommunale avgifter: faktura kommer en gang i kvartal, men for å være forberedt er det fint å sette av penger hver måned, slik at det er nok midler til forfall. Det kan være lurt å sjekke at kommunale avgifter er beregnet korrekt. Eksempel: vi bor i et sovende sameie og alle fem hus har fått fordelt likt 1/5 del av samlede kommunale avgifter. Men i virkeligheten har to av våre naboer sine egne søppelcontainere og vi tre deler søppelcontainere. Ut fra regningen betalte vi for naboenes containere som vi ikke har fysisk tilgang til. Jeg har gått gjennom det med alle i sameiet og vi endret dette hos kommunen, resultat 1 000 kroner spart pr år.
  • Forsikring er samme som bank, det er alltid lurt å sjekke priser og rabatter man har.
  • Underholdning: Internett og tv er ok å ha, strømmetjenester – sjekk hva har du behov for!
  • Alarm – jeg føler meg trygg med alarm, spesielt når jeg var alene i huset. I tillegg gir alarmen rabatt på forsikringen
  • Strøm – hver måned er fakturabeløpet forskjellig, men jeg har beregnet årlig forbruk og gjennomsnittlig månedlig kostnad. Akkurat nå vurderer jeg å bytte strømleverandør, men må sjekke markedet først
  • Barnehage – det er en regning som vi kan ikke påvirke, men jeg er veldig glad at Anna går i barnehagen
  • Mobil – her er det også flere alternativer og muligheter, det er lurt sammenligne abonnement og selskap

 

Det kan være smart å avsette penger på egen sparekonto hver måned, for å ha back-up. Jeg har  ikke skrevet det i oversikten, da det går ikke fra felleskonto, men vi har en konto som heter husfond (for uforutsigbare utgifter).

 

Er det noe du lurer på? 🙂

 

2 189 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *